Mat + Kropp = Vanskelig?
I tenårene er man mer utsatt for å få det vanskelig med selvfølelsen. Dette kan for noen gjøre at følelser og tanker rundt mat og kropp blir vonde og vanskelige.
- 1 av 10 ungdommer har en spiseforstyrrelse.
- 1 av 3 jenter og 5% av gutter på videregående forteller at de har et vanskelig forhold til mat, kropp og spising.
At mat og kropp blir vanskelig kan bety så mangt. For noen begynner kropp og mat å ta stor plass i hodet, og man tenker mye på hvordan kroppen ser ut eller hva man bør eller ikke bør spise.
Det kan handle om å sammenligne seg mye med andres kropper og spisevaner. Livet rundt deg er kanskje litt turbulent og krevende, og man tenker ikke så godt om seg selv. Mange kan da føle at bare man endrer på kroppen sin, eller klarer å spise på en viss måte, hadde ting blitt lettere. For noen kan det handle om å ville straffe seg selv eller finne trøst i mat.
Mange opplever at det er mye press og forventninger om hvordan man bør se ut eller hva som er bra å spise. Kanskje snakkes det mye om kosthold, slanking og vekt hjemme eller på blant vennene dine. Eller kanskje du har begynt å få opp mye innhold på TikTok eller andre sosiale media om slanking, trening, dietter og kropp?
Mat, kropp og følelser kan være vanskelig uten at det er en spiseforstyrrelse, men kan utvikle seg til å bli det. Det er uansett et tegn på at man ikke har det så godt med seg selv, og det er like viktig å ta tak i!
Det er ingenting feil med hvordan du ser ut, og du er god nok som du er.
Ved å prate om hvordan du har det, kan du få hjelp til å få det bedre.
- Føle seg usikker
- Ha en dårlig dag
- At kroppen endrer seg
- Å være trist innimellom
- Å trøstespise innimellom